torstai 27. kesäkuuta 2019

Vertaislainat vs Kasvaviin osinkoihin sijoittamien - Kumpi on kannattavampaa?

Vertaislainat: suurempi riski, enemmän tuottoa

P2P-lainaaminen, eli vertaislainaaminen, on tullut yhä suositummaksi muutamassa vuodessa. Vertaisluotonanto tarkoittaa periaatteessa sitä, että lainaat rahaa yksityishenkilöille tai yrityksille jonkin online-alustan / palvelun kautta.

Yksi esimerkki on Mintos, joka on perustettu P2P-toimijaksi Euroopassa. On vain laskettava rahaa rahalle ja investoitava eri lainoihin. Monipuolistaminen on tärkeää täällä, sillä osa lainoista ei koskaan makseta takaisin. Onneksi Mintosilla on takaisinosto, joka tarkoittaa periaatteessa sitä, että lainan antaja ostaa lainan takaisin sijoittajalta, jos se on myöhässä yli 60 päivää. Jos et investoi lainoihin, joilla on takaisinosto, saat yleensä korkeamman koron, mutta menettää myös osan rahoistasi, koska tietty osuus luotonottajista ei koskaan maksa lainaa takaisin. P2P-lupaavat alustat tarjoavat sijoittajille yleensä melko hyviä tuottoja: tavallisesti 9%: sta 12%: iin.

Mintoksen Salkkunäkymä


P2P-lainaus voi olla melko kannattavaa, kuten näette. Paljon uusia P2P-alustoja on tullut markkinoille  viimeisten 2-3 vuoden aikana. Jos kuitenkin kohtaamme taantuman tai maailmantalouden kasvu hidastuu liian nopeasti, P2P-lainaus voi olla erittäin riskialtista liiketoimintaa. P2P-alustoja ei ole vielä testattu kunnolla taantumien aikana, ja vertaislainaus yleistyi vasta finanssikriisin jälkeisinä vuosina 2010-luvulla. Karhumarkkinassa olisi luonnollista, että P2P-lainanottajat eivät pystyisi maksamaan korkeakorkoisia lainojaan erinäisten syiden takia. Moni lainayritys saattaisi tällöin kaatua. Tämän takia vertaislainasalkku kannattaa sijoittaa aina mahdollisimman laajasti eri lainojen sekä myös palveluntarjoajien välillä.


Osinkosijoittaminen: Suhteellisen turvallista ja tuottoisaa


Osinkojen sijoittaminen on vanha tapa kerätä varallisuutta: maksat osakkeita yrityksistä, jotka suoriutuvat markkinoilla hyvin ja pystyvät siten maksamaan sinulle osinkoja. Näillä osingoilla on yleensä taipumus kasvaa joka vuosi, jos päätät keskittyä hyvän osinkohistorian omaaviin yrityksiin, joilla on pohjat kunnossa. Historiallisesti yritykset, jotka ovat pystyneet maksamaan suuria osinkoja, ovat myös olleet turvallisia panostuksia myös niiden kasvavien osakekurssien ansiosta. Laskumarkkinoilla tämä on tietysti vaikeampaa, joten riskejä piilee aina. Toisaalta karhumarkkinan aikana nämä osinkoyritykset ovat usein saatavilla alennushintaan.

Kasvavat osingot ovat aikojen saatossa luvanneet nousevia kursseja

P2P-lainoihin verrattuna osinkotuotot eivät ole yhtä suuria ja mehukkaita, mutta osinkotuotot eivät ole ainoa asia, johon sinun pitäisi keskittyä, jos sijoitat osinko-osakkeisiin. Vaikka osingonmaksut ovat yleensä 0-5% vuodessa, P2P-lainat ansaitsevat yleensä 9-12% voiton vuosittain. Osakesijoitus tarkoittaa kuitenkin, että ostat yhtiön osakkeita, mikä tarkoittaa myös sitä, että osakekurssit voivat nousta (ja yleensä nousevatkin). Näin ollen osinko-osakkeisiin sijoittaminen voisi olla kannattavampaa, kun P2P-lainat pitkällä aikavälillä, tai päinvastoin. Kuka tietää sen?

Ei ole aivan helppoa verrata osinkostrategiaa ja vertaisluottoja. Molemmilla on etuja ja haittoja. Yksi asia pitää muistaa, nimittäin se, että vertaislainaus ei ole ollut kovinkaan pitkään markkinoilla, joten älä laita kaikki munasi yhteen koriin :) !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vertaislainat vs Kasvaviin osinkoihin sijoittamien - Kumpi on kannattavampaa?

Vertaislainat: suurempi riski, enemmän tuottoa P2P-lainaaminen, eli vertaislainaaminen, on tullut yhä suositummaksi muutamassa vuodessa. V...